In gesprek met... Yvonne Bekker

“Als next level dokter kan ik mijn nieuwsgierigheid volop kwijt. Alle patiënten hebben hun eigen verhaal. Aan de hand daarvan gaan we samen op zoek naar de oplossing die past. Dat geeft mij iedere dag weer voldoening.”

Aios huisartsgeneeskunde

In gesprek met: Yvonne, huisarts in opleiding.

Als huisarts bekijk je niet alleen de medische kant, maar de patiënt als geheel. Door ook andere aspecten van het leven te bespreken, kan je betere zorg leveren. Juist dat geeft mij zoveel voldoening.

Waarom ben je een next level dokter geworden? 
In de huisartsenpraktijk is geen dag, zelfs geen kwartier hetzelfde. Het is een super afwisselend vak. Ook omdat je door de mix aan patiënten, hun achtergronden en verhalen midden in de maatschappij staat.
Als huisarts kijk je niet alleen naar de medische kant maar juist ook naar de mens achter de patiënt. Naar de vraag achter de vraag. Wat heeft deze patiënt met zijn of haar specifieke context nodig? Door die brede kijk op de patiënt kan je echt het verschil maken en de oplossing bieden die past. Daar word ik heel blij van.

Benieuwd of jij net zoals Yvonne, Next Level Dokter kunt zijn?

Contact

"Ik kijk naar de mens achter de patiënt. De vraag achter de vraag. Daar heb je als huisarts de mogelijkheid voor en maakt dat je de oplossing vindt die bij die persoon past."

De grote voordelen:

  • Enorm afwisselend werk
  • Ik maak de patiënt langere tijd mee en leer hem of haar echt kennen
  • Veel flexibiliteit; ik kan mijn baan aanpassen naar zowel mijn interesses als het aantal uren dat ik wil werken

Wat heb je nodig om next level dokter te zijn?
Je moet communicatief vaardig zijn en kunnen doorvragen. Soms schuilt er meer achter de eerste vraag waarmee de patiënt binnenkomt. Door meer te weten te komen, kan je beter aansluiten bij de wensen van de patiënt. Verder is een goede huisarts ook besluitvaardig: er gebeurt zoveel op een dag, dat je vaak snel moet schakelen en beslissen. Maar vooral: je moet oprechte interesse hebben in de ander en nieuwsgierig zijn naar diens verhaal en omstandigheden.

Hoe ziet jouw dag als next level dokter eruit?
Die is echt iedere dag anders. Zo komt op het ene moment een patiënt binnen met een longontsteking en is de volgende een kankerpatiënt in zijn laatste levensfase. Dan switch je dus van iets praktisch als het voorschrijven van antibiotica naar een gesprek over wat belangrijk is in de laatste maanden van het leven. Daarna komt er een spoedgevalletje aan de balie van een man die bij het vissen niet de vis, maar zichzelf aan de haak sloeg. En vervolgens ga je weer door naar een huisbezoek. Ik maak dit allemaal mee en die afwisseling is geweldig.

Wat is typisch aan jouw werk als next level dokter?
Je bekijkt niet alleen de medische vraag maar juist de patiënt als geheel. Wat is belangrijk voor hem? Zijn er wellicht zorgen qua werk, financiën? Hoe loopt het thuis? Dit kan allemaal van invloed zijn. Door die brede blik en het feit dat ik mijn patiënt al langer ken, kan ik goed aansluiten bij wat hij of zij nodig heeft. Ik sta dichtbij, geef persoonlijke zorg en maak daardoor echt het verschil voor die persoon. Dat geeft mij energie.
En ook belangrijk: ik werk in een klein en daardoor overzichtelijk team. We kunnen altijd bij elkaar terecht voor vragen, en vullen elkaar qua kennis en kunde goed aan.

Wat maakt jou next level?
Ik ben nieuwsgierig en oprecht geïnteresseerd in mensen en zaken buiten mijn eigen ‘bubbel’. Dat ben ik al van jongs af aan. Daardoor heb ik bijvoorbeeld veel gereisd en verschillende hobby’s uitgeoefend. In dit werk kan ik die nieuwsgierigheid helemaal kwijt. Ik heb persoonlijk contact met de patiënten en kom nauw in aanraking met hun verschillende culturen, werk- en thuissituaties. Ik sta kortom dicht bij de mens en leer ook op persoonlijk vlak iedere dag weer bij. Het werk verbreedt dus mijn horizon en dat is precies wat ik in mijn leven wil.

"Iedere patiënt heeft een ander verhaal. Ik plaats hem of haar in een brede context en samen gaan we op zoek naar de oplossing die past."

Heb je tips voor geneeskundestudenten?
Maak gebruik van de unieke tijd om als basisarts ergens in de keuken te kunnen kijken. Probeer daarbij werk uit waarvan je denkt dat het bij jou als persoon past. Kijk vooral breed en dus ook buiten het ziekenhuis. Er is zoveel meer. Uiteindelijk gaat het erom dat je werk vindt waarvan je energie krijgt en als mens groeit.

Extra tip:
Schroom niet om gewoon eens een dagje met iemand mee te lopen. Benader artsen met een interessant beroep en je zal zien: ze nemen je graag mee op pad.